Spelen met de hond zorgt voor extra gezondheid

Het kan zo’n moment zijn waar de hond de hele dag naar uit kan kijken: het spelen. Dit kan zowel binnen als buiten. Wel zijn de meeste activiteiten vaker buiten dan binnen. Ook moet je er op letten dat je veilig speelgoed koopt. Niet alles wat je bij de dierenzaak kan kopen is voor elke hond ook even veilig. Al met al kunnen we wel concluderen dat je een gezonde hond krijgt door alle tijd en aandacht die je aan het spelen besteed.

Veilig speelgoed

In principe is het meeste speelgoed wel veilig. Het gaat meer om de doeleinden waar je het speeltje voor gebruikt. Het flostouw is bijvoorbeeld een leuk speeltje. De baas aan de ene kant van de flos, de hond aan de andere kant van de flos. Daarna kan het trekken en spelen beginnen. Dit spel is op zich vrij onschuldig, maar je moet opletten wat de hond met het flostrouw doet als de hond het speeltje altijd kan pakken. Veel honden trekken bijvoorbeeld de draadjes los met de tanden om ze vervolgens door te slikken.

Jachtspelletjes

Jachtspelletjes worden vaak gespeeld met bijvoorbeeld een bal of een stok. Apporteren is een goed voorbeeld van een jachtspelletje. Het apporteren moet gestimuleerd worden. Begin je dus net met je jonge pup om de hond de bal te laten halen, geef hem dan elke keer dat de pup de bal terugbrengt een leuke beloning. Je moet je wel beseffen dat ook je dure schoenen die in het midden van de kamer staan geapporteerd kan worden. Een hond kent geen waarde. Ook deze daad dient beloond te worden.

Krachtspelletjes

Mocht je krachtspelletjes gaan spelen, bedenk dan goed of je hond dominant of onderdanig is. Dit soort spelletjes bevestigen de rangorde. De sterkste wint. In principe is het belangrijk dat altijd de eigenaar wint: die is immers ‘de baas’. Speel dit soort spelletjes dus niet met zeer dominante honden, tenzij je zeer zeker van je zaak bent. Voor onderdanige honden zijn deze spelletjes juist wel geschikt. Laat de hond ook eens winnen, dat is goed voor het zelfvertrouwen van de hond. Zorg dat je het ‘los commando’ goed beheerst, en je het speeltje altijd terugkrijgt.

Zoekspelletjes

Tot slot kun je je hond laten speuren door een favoriet speeltje of iets lekkers te verstoppen. Begin je net met de zoekspelletjes, help je hond dan mee met zoeken. Maak het spelletje in het begin ook niet te moeilijk, anders zal de hond het spel al snel afwijzen. Snapt de hond het doel, dan kun je het spelletje moeilijker maken. Zeker ook voor jonge honden zoals puppies is dat erg leuk. Kleinere honden zoals een chihuahua kunnen hier extra van genieten. Omdat ze niet zo groot zijn worden ze vaak wel sneller moe ten opzichte van een wat grotere hond zoals een labrador of bulldog.

Hondenverzekering

Wil jij een extra verzekering voor je hond afsluiten? Dan kan dat onder andere bij Hema, Ohra, Petplan en Reaal. Deze huisdierenverzekeringen zorgen ervoor dat je altijd met een gerust hart met je hondje naar de dierenarts kunt gaan. Je staat met zo’n verzekeringspolis sterker en kunt makkelijker ja zeggen tegen een operatie. Een ingreep kan namelijk hoge kosten met zich meebrengen. Sluit direct een huisdierverzekering voor je hond af wanneer deze bij je in huis komt wonen.

 Spelen met de hond zorgt voor extra gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *