Dat vangkooien vaak voor de jacht gebruikt worden, is algemeen bekend. Door de jaren heen zijn er heel wat nieuwsberichten verdwenen over foute jagers die vangkooien inzetten bij onrechtmatige jacht. Maar een vangkooi heeft ook een heel positief doel, bijvoorbeeld bij het vangen van zwerfkatten of (verwilderde) katten.
Daarnaast kan het voorkomen dat er opeens een kat in uw achtertuin loopt, die u niet kent. Waarschijnlijk is hij verdwaald en hulp is dan geboden. Niet iedere kat laat zich even gemakkelijk vangen in een kooi en daarom is de inzet van de vangkooi een handige tip.
Toepassingen
Het gebruik van een toestel als deze kan in verschillende situaties worden ingezet. In dit voorbeeld spreken we van verwilderde katten of zwerfkatten. Als een kat steeds maar aan blijft lopen, maar u geen idee heeft van wie de kat is, dan is het beste de dierenambulance te bellen of een dierenarts in te schakelen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want niet iedere kat is even gemakkelijk te vangen. Zeker niet als het beestje gestrest is. Voor de eigen veiligheid kan dan een vangkooi ingezet worden.
Het gebruik van een kooi is ook aan te raden in andere situaties. Veel woonwijken worden geplaagd met steenmarters die de kabels van bijvoorbeeld de verlichting in de tuin of de kabels van de motor van de auto doorknagen. Het vangen van zo’n dier is vaak heel ingewikkeld. De inzet van een kooi kan in dit geval raadzaam zijn. Hoe dat precies moet, leggen we nu uit.
Hoe plaats je vangkooien?
Het is niet erg ingewikkeld een kooi om te vangen in te zetten. Het gebruik van vangkooien is wenselijk bij dieren die zich niet gemakkelijk vast laten pakken. Dat kan bijvoorbeeld een verwilderde kat zijn, maar ook een steenmarter of een ander dier dat voor overlast zorgt. Een dergelijke toepassing wordt op een plek geplaatst waar dieren vaak gevoerd werden, bijvoorbeeld in de voor- of achtertuin van de bewoner.
Bovendien is zo’n toestel best lomp en valt deze dus gemakkelijk op. De meeste weggelopen (huis)dieren zijn niet goedgelovig en zullen dus niet zomaar in de kooi gaan zitten. Daarom kan men gebruikmaken van lokkertjes, bijvoorbeeld door voer toe te voegen aan de inhoud van het toestel. Als een dier een tijd lang in de kooi is geweest, kan de kooi geactiveerd worden.
Voorkom stress!
Belangrijk op merken bij het gebruik van vangkooien, is dat dit vaak een stressvolle methode is voor huisdieren zoals honden en katten. Het geluid van het dichtvallen van het apparaat is vaak een stressvolle gebeurtenis voor het gevangen dier. Daarom is het aangeraden een grote doek over het toestel te leggen. Doordat de ruimte dan donker wordt, komt het dier sneller tot rust. Bij het vangen van zwerfkatten of verwilderde katten is het raadzaam de kat over te brengen ter controle naar een dierenarts.
Deze kan het dier verder onderzoeken en indien nodig overplaatsen naar een gastgezin, of de rechtmatige eigenaar opsporen.