Laparoscopie bij uw hond

Het is steeds normaler om heel veel operaties te doen via laparoscopie (ook wel een kijkoperatie genoemd). Zowel bij onze honden (en katten), als bij de mens. Deze chirurgische methode heeft voor sommige ingrepen duidelijke voordelen ten opzichte van de niet laparoscopische ingrepen. ‘

Bij laparoscopie doen we een operatie door een kleine snede te maken in de buik, waarin een camera geplaatst kan worden. De buik wordt opgeblazen met CO2 gas , zodat er een goed overzicht in de buik ontstaat. Vervolgens wordt er met behulp van een 2e snede een zogenaamd werkkanaal gemaakt. Door dit “kanaal” worden de instrumenten ingebracht die nodig zijn om de ingreep uit te voeren. We kunnen via de camera exact zien wat we in de buik aan het doen zijn. Op deze manier kunnen we met hele kleine snedes op zeer moeilijk bereikbare plaatsen komen.

De meest voorkomende ingreep die via laparoscopie gedaan wordt is de sterilisatie van de teef (dit is uiteraard eigenlijk een castratie,omdat we de beide ovaria weghalen). Andere ingrepen die goed laparoscopisch gedaan kunnen worden zijn:

  • Blaassteen verwijderen
  • Biopsieen van lever, pancreas, darmen en nieren
  • Gastropexie ivm preventie maagtorsie (Vast zetten van de maag bij grote rassen)
  • Cytoscopy (blaasonderzoek)
  • Ovariohysterectomy(Verwijderen van Ovaria en Uterus)
  • Verwijderen van een “binnenbal”

Daarnaast bestaat er ook de mogelijkheid tot het doen van Arthoscopie (Kijkoperatie in een gewricht)

Pijnloze sterilisatie?

In het algemeen kan gezegd worden dat de ingrepen via laparoscopie sneller verlopen dan de reguliere methodes , wat minder pijn na afloop van de ingreep geven en daarnaast een sneller herstel. Vooral naar de voordelen van laparoscopische sterilisatie is veel onderzoek gedaan. Er wordt wel eens beweerd dat het een pijnloze ingreep zou zijn, dit is helaas niet waar. Een laparoscopische ingreep doet wel degelijk pijn, maar geeft minder pijn (bij honden zwaarder dan 10 kg) dan de reguliere ingreep. Daarnaast gaat de ingreep sneller en is er dus een kortere narcose noodzakelijk. Het is wel belangrijk dat de laparoscopische ingreep uitgevoerd wordt door een chirurg met veel ervaring in deze ingreep. Ook na een laparoscopische ingreep is pijnstilling altijd noodzakelijk.

Er zijn uiteraard ook nadelen aan deze ingreep. De belangrijkste is de kostprijs, deze is door het gebruik van zeer kostbare apparatuur hoger. De beschikbaarheid is vaak ook wat minder frequent, waardoor u vaak slechts op bepaalde dagen terecht kan en er nog weleens een wachttijd kan zijn.

adorable-animal-breed-356378

 Laparoscopie bij uw hond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *