Hoe kan de gezondheid van paarden gemonitord worden?

De paardensport is een liefhebberij waar veel dingen bij komen kijken. Zo moet je het goede voer voor een paard hebben, moet het paard beweging krijgen, moet je trainingsschema paard opstellen, de stal uitmesten en ervoor zorgen dat het paard gezond blijft. Vooral dat laatste is iets waarvan de prijzen de pan kunnen uitstijgen. Een paard kan wel eens ziek worden. Maar hoe kom je daarachter, en wat kun je eraan doen? Een paard geeft vaak signalen af om je te laten merken dat hij zich niet goed voelt. Als paardenhouder is het belangrijk dat je deze signalen direct herkent. Doe een bloedonderzoek als je niet ziet wat er met je paard aan de hand is. 

Wat te doen bij een ziek paard

Onderneem direct actie als je paard er ziek uitziet. Doe een bloedonderzoek of meet de temperatuur van je paard op. Als je paard er niet goed uitziet, kun je de ademhaling van je paard beluisteren en zo horen of er iets mis is. Ook kun je de temperatuur en de hartslag laten meten. Als je paard in rust is, haalt hij acht tot vijftien keer per minuut adem en is de hartslag meestal zesendertig tot tweeënveertig slagen per minuut. Een normale lichaamstemperatuur bij een paard is zevenendertig komma vijf graden. Als het warm weer is of een paard hard heeft gewerkt, kan dit oplopen tot achtendertig graden. Je kunt de temperatuur van je paard monitoren door middel van een veterinaire thermometen. Deze zit aan een touwtje bevestigd zodat je de meter niet kwijt kunt raken. Als de waarden van je paard afwijken van de zonet genoemde hartslagen en temperaturen, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Als je paard last heeft van hoge koorts, kan hij gaan zweten op de hals en flanken. Dit is koud zweet, in tegenstelling tot normaal zweet die ontstaat bij lichamelijke inspanning. Om je paard weer te laten herstellen, kan een dierenarts een Trainingsschema paard opstellen. Zo kan je paard na ziekte weer gaan wennen aan beweging en blijft hij in vorm.

Zit mijn paard wel lekker in zijn vel?

Doe een bloedonderzoek als je niet helemaal vertrouwt wat er mis is met je paard. Door een nieuw trainingsschema paard opstellen kan het voorkomen dat je paard moet wennen en dat hij niet lekker in zijn vel zit. Je kunt letterlijk zien of een paard zich goed voelt en niet ziek is door naar de vacht te kijken. Gezonde paarden hebben een glanzende vacht, en paarden die veel buiten staan hebben een wat meer stoffige vacht, dus in zo’n geval kun je kijken of het vel van je paard soepel en losjes om zijn lichaam hangt in plaats van strak. Een strakke huid kan duiden op ziekte, maar ook heimwee of eenzaamheid.

 Hoe kan de gezondheid van paarden gemonitord worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *